Als je Google Ads-campagnes runt, is conversietracking een vereiste voor het meten van succes. In dit artikel laat ik je zien hoe je Google Ads-conversietracking instelt. Hiermee kun je precies zien welke campagnes en trefwoorden de verkoop stimuleren en welke geld kosten.
Ga in Google Ads naar Hulpmiddelen en instellingen, Conversies en klik op het grote blauwe plusteken.

Een websiteconversieactie aanmaken
Om een websiteconversieactie te maken, klik je op Website. Vervolgens krijg je een aantal opties te zien. Je kunt ook vanuit Google Analytics conversies importeren, maar we kiezen voor Google Ads vanwege betere nauwkeurigheid.
Categorie
Kies de categorie die het beste past bij de conversie die je wilt meten. Dit heeft geen directe invloed, maar helpt je om verschillende categorieën te segmenteren in rapporten. Voor nu kiezen we Aankoop.
Waarde
Omdat we verkopen willen bijhouden en elke verkoop een andere waarde kan hebben, gaan we de waarde dynamisch versturen. Kies daarom “Verschillende waarden voor elke conversie gebruiken”.
Aantal (Count)
Dit onderdeel is minder intuïtief. Stel, iemand klikt op je advertentie, converteert en doet 5 minuten later opnieuw een aankoop. Wil je dan 1 of 2 aankopen meten?
Het juiste antwoord is 2, dus kies “Elke”.
De andere optie, “Eén”, wordt vaak gebruikt bij leadgeneratiecampagnes, bijvoorbeeld wanneer iemand zich maar één keer kan inschrijven voor je e-maillijst.
Click-through conversievenster
Het click-through conversievenster bepaalt hoelang een conversie kan worden geregistreerd nadat iemand op je advertentie heeft geklikt.
De standaardinstelling is 30 dagen.
Bijvoorbeeld: als iemand op je advertentie klikt en na 14 dagen converteert, wordt dit als een conversie geteld. Gebeurt dit pas na 31 dagen, dan niet meer.
View-through conversievenster
Dit venster bepaalt hoelang een conversie kan worden geregistreerd nadat iemand je advertentie heeft gezien, zonder erop te klikken.
Belangrijk: een view-through conversie wordt geactiveerd na alleen een indruk (impressie), dus zonder een klik.
De standaardinstelling is 1 dag. Zet op 90 dagen.
Dit wordt niet veel gebruikt bij Search- of Shopping-campagnes, maar kan nuttig zijn voor Display- of YouTube-advertenties.
Opnemen in “Conversies”
Als je deze optie aanvinkt, wordt deze conversieactie opgenomen in de Conversies-kolom.
Dit betekent dat de conversies worden gebruikt voor geautomatiseerde biedstrategieën.
Heb je nog geen conversieacties ingesteld? Vink dit dan aan.
Heb je al andere conversieacties? Zorg er dan voor dat je geen dubbele tracking hebt.
Bijvoorbeeld: als je zowel Google Ads-conversietracking als geïmporteerde Google Analytics-transacties in de Conversies-kolom hebt staan, tel je conversies dubbel.
Attributiemodel
Hier kies je het attributiemodel voor de conversieactie. Laat deze staan op de standaardwaarde.
Nu gaan we naar Google Tag Manager
Als je de conversietracking van Google Ads wilt configureren met Google Tag Manager, moet je drie dingen doen:
1. De waarden ophalen uit Google Ads
2. De conversietrackingtag maken in Google Tag Manager
3. Een conversielinker instellen
1. De waarden ophalen in Google Ad. Je hebt je conversie-ID en je conversielabel nodig. Die staan op het tabblad van je conversie in Google Ads

2. Maak een conversietrackingtag in GTM. GTM heeft een vooraf geconfigureerde tag voor conversietracking van Google Ads.

Als je hierop klikt, ga je naar de volgende stap, waar je de conversie-ID en het conversielabel moet invoeren:

Er zijn ook een aantal dynamische velden die je kunt configureren.

De Conversiewaarde en de Transactie-ID van je pagina kun je doorgeven aan de data layer. Daarna gebruik je Google Tag Manager om variabelen in te stellen op basis van de data layer-informatie. Deze variabelen worden vervolgens gebruikt om de conversiewaarde en transactie-ID door te geven.
3. Voeg een Conversion Linker toe. De Conversion Linker is een extra tag die ervoor zorgt dat Google alles kan volgen, van een klik tot aan een aankoop.

Om ervoor te zorgen dat alles correct werkt, stel je de trigger in op Alle pagina’s. Om de configuratie in Google Tag Manager af te ronden, klik je op Publiceren in je container.
Heb je nog vragen hierover? Neem dan contact met ons op via het bovenstaande menu.